Niet-gevaarlijk afval
Doel van het BovenIJ ziekenhuis is om materialen doelmatiger te gebruiken en een betere scheiding van afval te realiseren. Dit zal per 2030 moeten leiden tot minder afval en afval dat beter kan worden hergebruikt.
Uitbreiding afvalstromen
Gezien 2021 nog een COVID-jaar was en veel maatregelen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie voor meer afval zorgden is het niet gelukt om minder afval af te voeren. Wel hebben wij in 2021 veel inspanningen gedaan om meer aan afvalscheiding te doen met als resultaat dat 42% (stijging van 2%) van het afval gescheiden het ziekenhuis verlaat.
Circulaire bedrijfsvoering
Naast minder verpakkingen het ziekenhuis in te laten komen is het afgelopen jaar de focus komen te liggen op het feit dat de verschillende afvalstromen ook werkelijk circulair worden hergebruikt. Voorbeelden hiervan zijn niet alleen glas, papier en karton, swill, frituurvet, elektronica afval, grof vuil en kunststoffen, maar ook de nieuwe afvalstroom ‘blue wrap’.
Inzameling kunststoffen
Naast de inzameling van folieverpakkingen bij de binnenkomst van de goederen zijn wij in september 2020 op de OK ook gestart met de inzameling van harde en zachte kunststoffen. Op verzoek van de verschillende afdelingen is in 2021 ook op andere afdelingen begonnen met de inzameling van plastic. Door het gescheiden in te zamelen gaat het niet in het bedrijfsafval mee, maar kan het circulair gebruikt worden als kabelgoten, plantenpotjes, kunststofsysteem voor groene daken, etc. Op deze manier willen wij de circulaire economie stimuleren en samen bouwen aan een duurzame leefomgeving.
Overzicht afvalstromen
Toelichting op overzicht
De hoeveelheid blue wraps van 700 kg is nog te weinig om als aparte afvalstroom op bovenstaand overzicht te vermelden. Ook de cartridges, oplosmiddelen, verf, tl-buizen en batterijen worden gescheiden ingezameld, maar de verzamelde hoeveelheden van deze afvalstromen liggen onder de 500kg en zijn hierdoor niet in het overzicht meegenomen.
Gezonde voeding voor patiënten en medewerkers staat als doelstelling in ons meerjarenbeleidsplan en wordt gestimuleerd. Dit is terug te zien in het gebruik van het frituurvet dat de laatste jaren telkens afneemt. Ook het onderzoek naar de voedselverspilling bij de bereiding in de keuken, maar ook van de consumptie van de patiënten over de verschillende afdelingen in het ziekenhuis geven inzicht in de behoefte en het eetpatroon van onze verschillende patiëntgroepen. Het aantal etensresten wat wij hierdoor als swill in containers afvoeren proberen wij zo laag mogelijk te houden. Het afval dat bij het schoonmaken van fruit en de bereiding van groente vrijkomt zal natuurlijk blijven bestaan.
Door Corona is de digitalisering in de Zorg in een flinke stroomversnelling gekomen. Veel minder ziekenhuisbezoeken, digitaal voorschrijven medicatie, patiënten digitaal afspraken maken via het patiëntenportaal, afspraakbevestigingen digitaal versturen en het digitaal ondertekenen van arbeidsovereenkomsten waardoor het uitprinten en per post versturen niet meer nodig is. Dit resulteert voor 2021 net als in 2020 in de inkoop van 10% minder papier! Dit is ook terug te zien in de afvalstroom papier en karton. Het aantal kg papier per medewerker was in 2017 nog 69 kg per medewerker en in 2021 gedaald naar 39 kg per medewerker. Helaas zorgt wet- en regelgeving er wel voor dat de (karton)verpakkingen van medische instrumenten, medicatie en implantaten eerder toe- dan afnemen. Deze worden ook via de afvalstroom papier en karton via de perscontainer afgevoerd.