Integrale chronische zorg

Integrale chronische zorg in het BovenIJ ziekenhuis is afgestemd op de wensen van de chronisch zieke patiënt in Amsterdam-Noord. Daarbij regisseren en initiëren we de beste zorg samen met het zorg- en welzijnsnetwerk uit de regio. 


Met als doel: klantgerichte zorg, gezondheidswinst voor chronische patiënten en zorg op afstand waar mogelijk.

Bob Couzy deed mee met het hartrevalidatie programma

Het doormaken van een hartziekte of een hartoperatie is ingrijpend. Voor de patiënt en de naasten ontstaat er veelal een ‘nieuwe situatie’, waarbij gevoelens van angst en onzekerheid een rol spelen. Bob Couzy vertelt over zijn ervaringen: 'Ik ben zeer tevreden over de medische begeleiding. In het traject was veel persoonlijke aandacht en voor onze groep waren er meestal twee fysiotherapeuten aanwezig. Nu ga ik thuis verder trainen.'

Samen voor goede zorg in Noord

  • Met enkele huisartsenpraktijken vormen we een huisarts+punt: op verzoek van de huisarts kunnen patiënten bij ons terecht voor een eenmalig specialistisch consult.
  • De Cardiologische - en Transmurale Zorgbrug, waarin zaken als medicatie overdracht en nazorg in samenwerking met huisartsen en wijkverpleging goed geregeld zijn, is omgevormd tot Transmurale Geriatrische Zorgbrug voor alle patiënten ouder dan 65 jaar.
  • Stichting Doras bood op één klinische afdeling mantelzorgondersteuning aan mantelzorgers van patiënten (en eventueel aan de patiënt zelf). In nauwe samenwerking met de verpleegkundigen, polikliniek en medisch maatschappelijk werk legde de mantelzorgconsulent pro-actief contact met verpleegkundigen en potentiële mantelzorgers.
    De aard van de ondersteuning varieerde van praktische - tot psychosociale ondersteuning.
  • Door de inzet van het multidisciplinaire antibioticateam
    (A-team) kon korter behandeld worden, dat deels leidde tot sneller ontslag en daarbij lagere zorgkosten.
  • Door betere werkafspraken met VVT partners en regulier multidisciplinair overleg werd het aantal dagen dat patiënten wachten op Geriatrische Revalidatie Zorg na een heupfractuur met 32 procent teruggebracht van 201 naar 142 dagen per maand.
  • Een wandelgroep diabetespatiënten deed samen met een groep mensen vanuit gezondheidscentrum Banne Buiksloot mee met de Nationale Diabetes Challenge. Nu de challenge is afgelopen, kunnen de diabetespatiënten meelopen met de wandelgroepen van Stichting Doras. De begeleiders van Doras hebben scholing gekregen over diabetes.
  • Wij bieden aanvullende zorg voor bepaalde groepen diabetespatiënten in samenwerking met onze zorg- en welzijnspartners. In 2019 willen we dit verder invoeren en uitbreiden naar andere groepen mensen met een chronische ziekte.
  • De transmurale integrale samenwerking COPD tussen longartsen, VVT, wijkverpleegkundigen, paramedici en huisartsen is in 2018 opgezet. In 2019 wordt gestreefd naar verbetering van zorg voor alle opgenomen patiënten.
    Dit moet leiden tot minder heropnames.
  • De longartsen spelen een actieve rol in het Amsterdams Rookalarm met onder andere een rook-stop poli, voorlichting en stimulans tot deelname aan Stoptober. Doel is Amsterdam (Noord) rookvrij!
  • De afdeling cardiologie speelde een actieve rol in de ketensamenwerking boezemfibrilleren en cardiovasculair risicomanagement.